1. 1. 2013

Jak vyřídit voličský průkaz poštou? Nezmeškejte poslední možnost


Úterý 2. ledna je poslední den, kdy si můžeme vyřídit voličský průkaz prostřednictvím České pošty. První kolo prezidentských voleb se má konat 11. a 12. ledna 2013. Pokud si chceme obstarat průkaz přes poštu, musí žádost dorazit na obecní nebo městský úřad už 4. ledna, tedy sedm dní před konáním voleb.

Žádost o voličský průkaz může být v elektronické podobě, k tomu je ale potřeba datová schránka, kterou nemám. Žádost bych mohla podat osobně, ale musela bych se dostavit na úřad, kde mám trvalé bydliště v pracovní den v úředních hodinách. To už bych rovnou mohla přijet přímo volit, kdybych se rozhodla pro tuto cestu.

Podám tedy žádost tzv. v listinné podobě. Nejdůležitější část formuláře je můj úředně ověřený podpis. Abych nemusela na úřad nebo k notáři, nechám svůj podpis ověřit na poště na Czech POINTu, odkud pak rovnou žádost odešlu. Ověření by mělo být tentokrát zdarma. Od poplatků jsou totiž osvobozeny úkony pro účely využití volebního práva. Běžně ověření podpisu stojí 30 korun. Úřad by měl vydat průkaz na obě kola voleb.

UPDATE (2. ledna): Ověření podpisu zdarma na žádosti o voličský průkaz můžete požadovat jen u správních úřadů. Pokud se ho budete dožadovat i na Czech POINTu, jako já, neuspějete. :)

Nezbývá mi než doufat, že pošta stihne dopis doručit do 4. ledna a já budu moct volit.

Jak vypsat žádost o voličský průkaz


Do formuláře žádosti stačí napsat do hlavičky, že se jedná o: "Žádost o vydání voličského průkazu pro volbu prezidenta České republiky." Musíte uvést své jméno, datum narození, trvalé bydliště a to, že žádáte o vydání voličského průkazu pro tyto volby, které se konají ve dnech 11. a 12. ledna 2013 (případné druhé kolo ve dnech 25. a 26. ledna 2013)

Připojíte informaci, zda si průkaz vyzvednete osobně, převezme ho za vás osoba s plnou mocí, nebo si jej necháte doručit na adresu, kterou přesně vypíšete, jak to udělám já. 

Na závěr přidám už jen vlastní podpis a volné místo pro ověření podpisu. Žádost odešlu na příslušný městský (obecní) úřad.


Žádné komentáře:

Okomentovat